Zastita okoliša

Poštivanje propisa o zaštiti okoliša uvijek su bili važni pri Hondinom razmatranju konstrukcije novih proizvoda za svjetsko tržište.

Preko 40 godina Honda je bila pri konstrukciji svojih proizvoda privržena skrbiti se zaštiti okoliša u pomorstvu.

E-Spec (Samosvjesna ekološka tehnologija)

Koncept E-Spec koncipirana je na svakodnevnoj isporuci Honda Marine vanbrodskih motora. Honda će se kontinuirano uvijek truditi u reduciranju štetnih emisija i nivoa buke.
Honda će reducirati emisiju Co2 na način da poveća efikasnost goriva kod svojih motora te također kroz novi duh svoje tehnologije.
Zato, nije važno s kojim ste Hondinim motorom otišli na more, jer ste uvijek sigurni da ste izabrali najčišću opciju glede zaštite okoliša.

Ekstremno nisko emitiranje štetnih plinova

Hondina demonstracija ekstremno niskog emitiranja štetnih plinova, nije samo mogućnost, već je prava stvar u zaštiti našeg uživanju u plovidbi kao i zraka kojeg tada udišemo.
Faktično, Honda je jedini proizvođač koji sa svakim svojim modelom zadovoljava stroge svjetske propise o emitiranju štetnih plinova uključujući također i EPA 2006 te CARB 2008 odredbe.
Osim toga svaki Hondin 4-taktni motor konstruiran je sukladno našem jedinstvenom “E-Spec” standardu koji je dvostruki “brendmark”, za nisku emisiju štetnih plinova i za tihi rad motora.

VELS

Veličina emitiranja štetnih plinova biti će određena naredni mjesec, što će olakšati vlasnicima čamaca odabir vanbrodskog motora u odnosu na deklariranu veličinu emisije štetnih plinova sukladno zahtjevima prihvaćenih propisa.
Prvi u svijetu, (OEDA) Outboard Engine Distributors Association of Australia objavljeni upravo u Brisbaneu.
Odredbe (VESL) International Boat Show a Voluntary Emission Labelling Scheme stupile su na snagu 1. siječnja 2007.
Dobrovoljni kodeks biti će baziran na međunarodnim propisima o emitiranju štetnih plinova i podržan od strane najvećih svjetskih proizvođača vanbrodskih motora BRP, Honda, Mercury, Suzuki, Tohatsu i Yamaha.
Sukladno kodeksu, svaki će motor svoje parametre delarirati vanjskom naljepnicom kojom će biti deklariran stupanj emisije dotičnog motora.
Stupanj emisije određen je “zvjezdicom” na slijedeći način:

  • nula “zvjezdica” - Visoka emisija – generalno to su 2-taktni motori
  • jedna “zvjezdica” - niska emisija – mnogi 2-taktni motori
  • dvije “zvjezdice” - vrlo niska emisija – neki 2-taktni motori s direktnim ubrizgavanjem i 4-taktni motori
  • tri “zvjezdice” - ekstremno niska emisija – većina 2-taktnih motora s direktnim ubrizgavanjem i 4-taktni motori.
  • četiri “zvjezdice” - super ekstremno niska emisija – predviđeno za buduće tehnologije motora

Niska emisija ispušnih plinova koja rezultira manjim zagađenjem zraka, manjom potrošnjom goriva i ulja, manjom bukom i mirisom, bolja je solucija nego visoka emisija motora. Stoga, prilikom kupovanja novog motora suvremene tehnologije, vlasnici čamaca pomažu u zaštiti okoliša, garantiraju maksimalnu sigurnost u korištenju čamca i motora te postaju pažljivi prema izljevu goriva/ulja u more (poluciji). VELS odredbe primjenjuju se kod vanbrodskih motora od siječnja 2007.